TABUNG KAWIN SAYA - PLS KLIK

Pages

Jangan Terlalu Berharap Pada Satu Hubungan Yang Masih Samar-Samar


Selamat berhujung minggu. Apa plan korang hari ini? Shopping? Wayang? Dating? Atau mereput di rumah? HAHAHA
Hari ini sis nak cerita kepada mereka yang tengah bahagia bercinta dimana korang jangan terlalu berharap pada hubungan yang masih samar-samar. Lebih senang nak faham "yang masih belum halal". Sis bukanlah nak perli ke apa tapi lebih menasihati. Sis ni pandai bagi nasihat kat orang , tapi kena kat diri sendiri jatuh tersungkur jugak. HAHAHA. 
Zaman sekarang sis tengok ramai yang terlalu mengabdikan diri dengan pasangan mereka. Kenapa sis cakap macam tu? Sis bukan cakap kosong ye. And sis pun percaya korang pernah lalui situasi begini.

Kalau yang diminta izin tu adalah suami or ayah or mak korang sis tak kisah tapi yang bertaraf gf/bf korang je. Eyuwwww. Kalau dia tak bagi, korang pun ikut je lah ye? Acah nak jadi gf/bf yang taat setia jujur. Sila mereput ! Sis faham korang seboleh-bolehnya nak menjaga hubungan yang dah dibina. Ye sis faham. Sis pernah lalui. Tapi tolonglah jangan terlalu berharap. Nanti korang jugak yang sakit.

Sis lebih selesa kalau situasi seperti dibawah. Sekadar memberitahu tanpa memerlukan keizinan. (Kalau dengan suami, mak, ayah itu WAJIB korang minta izin)

Me : I nak keluar esok. Ada janji dengan kawan.
Him : Oh. Ok. Take Care. Text I bila dah balik rumah.
Me : Alright.

See! Simple. Tak perlu la nak minta izin ke apa. Sis dulu pun ada juga berharap dengan seseorang tapi tu lah. Dah selamat jadi tunang orang dah. Tengok! Apa yang kita jaga dah bertahun tak semestinya akan kekal jadi milik kita. Semakin kita genggam, semakin ia terlerai. 

"Kalau cintakan seseorang, jangan cinta setinggi langit, sebab langit boleh runtuh. Jangan jugak cinta seluas lautan, sebab laut boleh surut. Jangan cinta seluas dunia kerana dunia ini hancur. Cintailah seseorang seperti kuku yang sentiasa dipotong tapi akan selalu tumbuh semula" - NAHU RINDU

Tak salah kalau berharap pada satu hubungan tu tapi biarlah berpada-pada. Macam sis cakap tadi " Jangan terlalu mengabdikan diri". 

Sis dulu ada sorang kawan. Pergi mana-mana nak kena video call bf dia bagitau pergi mana dengan siapa. Yang lebih parah bf tak bagi keluar dia mereput sorang dirumah sementara sis and the geng tengah menikmati betapa indahnya hujung minggu. Setahun yang lepas sis jumpa dia dengan bf baru. Yang lama dah menamatkan zaman bujang dan tengah menunggu kelahiran anak ke-2. Engkau rasa? Tapi tu lah, semua tu jodoh. 

Oklah. Itu je nak bagitau supaya yang mana tengah minta izin bagai tu moga sedar dari mimpi yang tak sudah. 


Bayar Tunggakan PTPTN Melalui KWSP Akaun 2



Ramai diantara peminjam PTPTN yang mempunyai tunggakan dan mula risau sebab takut nama kena blacklist, tak boleh dah nak holiday ke luar negara. Padahal everymonth bayar tapi tunggakan dulu-dulu punya cerita still tak settle lagi.

Ok meh sini sis ceritakan macam mana sis settlekan tunggakan PTPTN sis menggunakan KWSP Akaun 2. Make sure akaun 2 korang mesti ada duit yang mencukupi untuk settlekan tunggakan tersebut. Before nak buat pengeluaran KWSP Akaun 2 untuk selesaikan tunggakan tu, korang kena ada i-Akaun KWSP ye. Macam mana nak buat? Korang pergi mana-mana kiosk KWSP. Masukkan IC dan klik pengaktifan i-Akaun. Tempoh pengaktifan i-Akaun hanya 30 hari sahaja. 

Before cuti CNY lepas, sis pergi ke Pejabat PTPTN di Ayer 8, Presint 8, Putrajaya (Berhadapan dengan Teh Tarik, Tingkat 2) untuk membuat pengeluaran KWSP. Actually, korang boleh je buat permohonan pengeluaran KWSP melalui i-Akaun tu, tapi sis tak nak. Sebab sis rasa better sis jumpa dengan Pegawai PTPTN tersebut dan dengar satu-persatu penerangan daripada beliau. Masa tu Pegawai tersebut bagitahu berapa tunggakan yang sis kena bayar. Alhamdulillah dalam Akaun 2 KWSP sis terlebih cukup untuk bayar tunggakan tersebut. Pegawai tersebut bantu sis membuat permohonan pengeluaran KWSP Akaun 2 dalam masa yang sangat cepat.  Maklumlah,  sis rasa tak sampai 3 orang pun kat pejabat PTPTN masa tu. Dah settle bahagian pengeluaran tu, sis kena tunggu sms dari KWSP untuk thumbprint dalam tempoh 3 hari. Tapi masa tu tak sampai pun 3 hari KWSP dah sms minta datang untuk thumprint.


PERHATIAN : Masa nak thumbprint, sila bawa salinan IC, Original & salinan Sijil Diploma, Salinan Transkrip & Surat pengesahan permohonan pengeluaran (Yang ni sis dapat daripada pihak PTPTN) Macam gambar kat bawah ni..

Lepas thumbprint, korang kena rajin semak i-Akaun untuk memastikan proses pengeluaran tersebut diluluskan. Masa kat KWSP tu, Pegawai KWSP bagitau proses tersebut memakan masa selama 10 hari. Sis pergi thumbprint 01 Februari 2017, lulus pengeluaran KWSP pada 07 Februari 2017. Tak sampai pun 10 hari. Cuma anggaran pihak KWSP.


Bila dah lulus, bermaksud pihak KWSP dah buat pembayaran kepada pihak PTPTN. Korang boleh semak penyata baki korang DISINI

Selesai ! So sekarang sis dah boleh booking tiket ke luar negara dengan harapan duit jatuh dari langit. HAHAHA. Yang penting nama tak blacklist. Make sure lepas tu kena bayar cantik yer. Moga tak masuk dalam kategori blacklist lagi. HAHAHA

Ohhh ye, sis ada buat permohonan penstrukturan semula untuk ansuran bulanan sis. Dimana sis telah membuat permohonan pengurangan bayaran bulanan PTPTN sis. Tunggu dah settle sis akan tulis entry tersebut.

Pegawai PTPTN Ayer 8, Putrajaya , Cik Amiza (Saya bagi 5 bintang kat beliau. Sangat membantu)

Kalau korang rasa leceh la nak ke Pejabat PTPTN la ape, korang boleh buat pengeluaran melalui dalam i-Akaun tu je.Tak perlu jumpa pegawai PTPTN pun. Tapi kalau rasa ada benda nak bincang dengan pihak PTPTN atau sebarang pertanyaan yang lebih lanjut better rajinkan kaki anda datang ke Pejabat PTPTN yang berhampiran. 

Ok. Bai.




Jodoh, Bukan Aku Yang Tentukan



Sabtu yang indah boleh bangun lewat, kemas bilik & santai di rumah. Tapi kebelakangan ni emosi sis sangat tak stabil bila orang persoalkan jodoh sis. Macam nak cili-cili je mulut diorang. Sis faham umur sis pun sekarang dah 25/y dan umur macam tu ramai yang akan tanya sis bila lagi tambahan pulak sebaya sis ramai dah berkahwin , dah ada anak semua. Tapi tu lah, kalau sis cakap pun bukannya diorang faham.

Kalau yang sekali tanya tu sis ok lagi tau kalau yang tanya berkali-kali siap perli bagai ni memang kurang hajar tau. Ehhhh relex la. Sis baru 25 kot. Rezeki kita tak sama. Ada yang bertemu jodoh awal ada yang lambat. Semua tu kerja yang diatas sana. Engkau tinggal berdoa dan berusaha je. 

Tapi sis lagi kesian kepada mereka-mereka yang masih mengharap rezeki zuriat. Lagi lagi kalau ada yang bertanya tanpa menghiraukan perasaan orang lain. Sis nak tutup mulut mereka pun tak boleh. Tapi sis mampu lagi bersabar. Kadang-kadang tu sis rasa tercabar jugak bila mak kat kampung call bagitau yang umur bawah-bawah sis dah nak kawin lah bertunang lah, beranak lah. Tapi tu lah. Jodoh tu bukan aku yang tentukan.

Bernikah tu bukan sekadar elak maksiat, bukan hanya sebab cinta antara satu sama lain. Semua tu tak cukup. Banyak perkara yang perlu dipelajari. Pergi kursus kawin je tak cukup babe. Bila dah berumahtangga banyak hati yang perlu kita jaga. Banyak benda yang kita kena korbankan. So, persiapkanlah diri kita. Kita sebagai perempuan janganlah berharap sangat dengan duit suami, kalau boleh kumpul aset, buat simpanan untuk masa akan datang. Tak rugi pun. Kita tak tahu apa akan terjadi pada masa akan datang tapi berdoalah moga baik-baik saja. 

Kalau tak ada rezeki anak mungkin Allah bagi rezeki dalam bentuk lain. Sama jugak dengan rezeki kawin awal atau lambat. 

Tapi jauh disudut hati ini, sis berharap bertemu jodoh dengan yang baik-baik. Amin. 
 

Nurraysa Pearl Magic Lipstick - Everyone Can Beautiful


Hari ini sis bukan nak buat marketing ke apa, cuma sis nak bagitau yang sis sangat-sangat suka pakai Nurraysa Pearl Magic Lipstick ni. Even dah cuci pun bibir tetap nampak merah dan segar. 

Sebelum ni sis ada jugak try beli lipstick lain tapi satu pun tak ada yang sesuai dengan sis. Masuk tengahari tu bibir sis dan macam pucat dah. Hilang kaler lipstick yang sis pakai. Dipendekkan cerita, Puan Sofea (officemate) offer sis pakai lipstick beliau. Macam biasa sis tanpa segan terus calit kat bibir. Masa tu dalam hati tak confident pun dengan lipstick beliau. Jahat tak? Hahaha. Masa pakai tu ada rasa berangin sikit. Masa dah pakai tu sis makan je macam-macam, tapi sis perasan yang bibir sis makin merah. Balik kerja dah siap mandi apa semua dah siap makan bagai, nak tidur tu sis sempat lah belek-belek wajah sis kat cermin, masih lagi bibir sis merah padahal dah cuci dah. OMG! sis terus order dengan Puan Sofea.  RM24.00 only (Exc postage). Harga mampu beli, mampu pakai dan mampu cantik.



Kaler tu satu tu je tau. Jangan memandai kau nak order kaler biru lah purple lah. Sebab lipstick ni ikut jenis warna darah engkau ataupun ikut suhu badan kita. Kerlasss tak?



 Tak payah make-up pun takpe. Just pakai je lipstick so uols dah nampak gojes dah. Sis syorkan mana-mana yang tengah cari lipstick yang sesuai untuk bibir uols tu, trylah pakai Nurraysa Pearl Magic Lipstick. Lagipun lipstick ni ada collagen ye. 

Nah, sis bagi contact number yang jual produk Nurraysa 

Puan Sofea - +6019 348 4311


Ok, Baiiiiiiiiiiiiiiiiiii *sis baru je repeat order dengan Puan Sofea*