TABUNG KAWIN SAYA - PLS KLIK

Pages

Bayar Tunggakan PTPTN Melalui KWSP Akaun 2Ramai diantara peminjam PTPTN yang mempunyai tunggakan dan mula risau sebab takut nama kena blacklist, tak boleh dah nak holiday ke luar negara. Padahal everymonth bayar tapi tunggakan dulu-dulu punya cerita still tak settle lagi.

Ok meh sini sis ceritakan macam mana sis settlekan tunggakan PTPTN sis menggunakan KWSP Akaun 2. Make sure akaun 2 korang mesti ada duit yang mencukupi untuk settlekan tunggakan tersebut. Before nak buat pengeluaran KWSP Akaun 2 untuk selesaikan tunggakan tu, korang kena ada i-Akaun KWSP ye. Macam mana nak buat? Korang pergi mana-mana kiosk KWSP. Masukkan IC dan klik pengaktifan i-Akaun. Tempoh pengaktifan i-Akaun hanya 30 hari sahaja. 

Before cuti CNY lepas, sis pergi ke Pejabat PTPTN di Ayer 8, Presint 8, Putrajaya (Berhadapan dengan Teh Tarik, Tingkat 2) untuk membuat pengeluaran KWSP. Actually, korang boleh je buat permohonan pengeluaran KWSP melalui i-Akaun tu, tapi sis tak nak. Sebab sis rasa better sis jumpa dengan Pegawai PTPTN tersebut dan dengar satu-persatu penerangan daripada beliau. Masa tu Pegawai tersebut bagitahu berapa tunggakan yang sis kena bayar. Alhamdulillah dalam Akaun 2 KWSP sis terlebih cukup untuk bayar tunggakan tersebut. Pegawai tersebut bantu sis membuat permohonan pengeluaran KWSP Akaun 2 dalam masa yang sangat cepat.  Maklumlah,  sis rasa tak sampai 3 orang pun kat pejabat PTPTN masa tu. Dah settle bahagian pengeluaran tu, sis kena tunggu sms dari KWSP untuk thumbprint dalam tempoh 3 hari. Tapi masa tu tak sampai pun 3 hari KWSP dah sms minta datang untuk thumprint.


PERHATIAN : Masa nak thumbprint, sila bawa salinan IC, Original & salinan Sijil Diploma, Salinan Transkrip & Surat pengesahan permohonan pengeluaran (Yang ni sis dapat daripada pihak PTPTN) Macam gambar kat bawah ni..

Lepas thumbprint, korang kena rajin semak i-Akaun untuk memastikan proses pengeluaran tersebut diluluskan. Masa kat KWSP tu, Pegawai KWSP bagitau proses tersebut memakan masa selama 10 hari. Sis pergi thumbprint 01 Februari 2017, lulus pengeluaran KWSP pada 07 Februari 2017. Tak sampai pun 10 hari. Cuma anggaran pihak KWSP.


Bila dah lulus, bermaksud pihak KWSP dah buat pembayaran kepada pihak PTPTN. Korang boleh semak penyata baki korang DISINI

Selesai ! So sekarang sis dah boleh booking tiket ke luar negara dengan harapan duit jatuh dari langit. HAHAHA. Yang penting nama tak blacklist. Make sure lepas tu kena bayar cantik yer. Moga tak masuk dalam kategori blacklist lagi. HAHAHA

Ohhh ye, sis ada buat permohonan penstrukturan semula untuk ansuran bulanan sis. Dimana sis telah membuat permohonan pengurangan bayaran bulanan PTPTN sis. Tunggu dah settle sis akan tulis entry tersebut.

Pegawai PTPTN Ayer 8, Putrajaya , Cik Amiza (Saya bagi 5 bintang kat beliau. Sangat membantu)

Kalau korang rasa leceh la nak ke Pejabat PTPTN la ape, korang boleh buat pengeluaran melalui dalam i-Akaun tu je.Tak perlu jumpa pegawai PTPTN pun. Tapi kalau rasa ada benda nak bincang dengan pihak PTPTN atau sebarang pertanyaan yang lebih lanjut better rajinkan kaki anda datang ke Pejabat PTPTN yang berhampiran. 

Ok. Bai.
No comments:

Post a Comment