TABUNG KAWIN SAYA - PLS KLIK

Pages

Univ360 Studio Untuk Disewakan Di Serdang



Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Anda mencari unit studio yang kosong? Fully furnished? Nak private?

Hubungi kami !! 

Berdekatan dengan Universiti Putra Malaysia, Mini Market, Shell, Petronas, & lain-lain

Untuk sebarang pertanyaan atau site-visit sila hubungi 

Puan Edah : 018 233 4005
Cik Aziey : 014 691 3015

Nak details lagi? Cepat call / whatsap kami.

1st come 1st serve.













Pejabat / bangunan untuk disewakan area cyberjaya & putrajaya




Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Anda mencari bangunan/shoplot/pejabat yang untuk disewakan? Terlalu mahal?
Lokasi tak strategik?? Jom hubungi kami !!

..................................................

Kami mempunyai beberapa pejabat / bangunan untuk disewakan.

Area Cyberjaya - Neocyber & CDB Perdana 1 
(Berdekatan dengan Domain & Dpulze Mall)


Area Putrajaya - Di Presint 9, Putrajaya

Kami juga mempunyai shoplot yang sesuai untuk dijadikan Pusat Tuisyen & Pejabat yang sudah siap renovation. Anda juga tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk membuat renovation semula.

Untuk sebarang pertanyaan atau site visit sila Hubungi 

Puan Edah 0182334005
&
Cik Aziey 0146913015 

Agent-agent dialu-alukan untuk menghubungi kami.

Cepat ! Selagi shoplot kami masih kosong.










Jangan Terlalu Berharap Pada Satu Hubungan Yang Masih Samar-Samar


Selamat berhujung minggu. Apa plan korang hari ini? Shopping? Wayang? Dating? Atau mereput di rumah? HAHAHA
Hari ini sis nak cerita kepada mereka yang tengah bahagia bercinta dimana korang jangan terlalu berharap pada hubungan yang masih samar-samar. Lebih senang nak faham "yang masih belum halal". Sis bukanlah nak perli ke apa tapi lebih menasihati. Sis ni pandai bagi nasihat kat orang , tapi kena kat diri sendiri jatuh tersungkur jugak. HAHAHA. 
Zaman sekarang sis tengok ramai yang terlalu mengabdikan diri dengan pasangan mereka. Kenapa sis cakap macam tu? Sis bukan cakap kosong ye. And sis pun percaya korang pernah lalui situasi begini.

Kalau yang diminta izin tu adalah suami or ayah or mak korang sis tak kisah tapi yang bertaraf gf/bf korang je. Eyuwwww. Kalau dia tak bagi, korang pun ikut je lah ye? Acah nak jadi gf/bf yang taat setia jujur. Sila mereput ! Sis faham korang seboleh-bolehnya nak menjaga hubungan yang dah dibina. Ye sis faham. Sis pernah lalui. Tapi tolonglah jangan terlalu berharap. Nanti korang jugak yang sakit.

Sis lebih selesa kalau situasi seperti dibawah. Sekadar memberitahu tanpa memerlukan keizinan. (Kalau dengan suami, mak, ayah itu WAJIB korang minta izin)

Me : I nak keluar esok. Ada janji dengan kawan.
Him : Oh. Ok. Take Care. Text I bila dah balik rumah.
Me : Alright.

See! Simple. Tak perlu la nak minta izin ke apa. Sis dulu pun ada juga berharap dengan seseorang tapi tu lah. Dah selamat jadi tunang orang dah. Tengok! Apa yang kita jaga dah bertahun tak semestinya akan kekal jadi milik kita. Semakin kita genggam, semakin ia terlerai. 

"Kalau cintakan seseorang, jangan cinta setinggi langit, sebab langit boleh runtuh. Jangan jugak cinta seluas lautan, sebab laut boleh surut. Jangan cinta seluas dunia kerana dunia ini hancur. Cintailah seseorang seperti kuku yang sentiasa dipotong tapi akan selalu tumbuh semula" - NAHU RINDU

Tak salah kalau berharap pada satu hubungan tu tapi biarlah berpada-pada. Macam sis cakap tadi " Jangan terlalu mengabdikan diri". 

Sis dulu ada sorang kawan. Pergi mana-mana nak kena video call bf dia bagitau pergi mana dengan siapa. Yang lebih parah bf tak bagi keluar dia mereput sorang dirumah sementara sis and the geng tengah menikmati betapa indahnya hujung minggu. Setahun yang lepas sis jumpa dia dengan bf baru. Yang lama dah menamatkan zaman bujang dan tengah menunggu kelahiran anak ke-2. Engkau rasa? Tapi tu lah, semua tu jodoh. 

Oklah. Itu je nak bagitau supaya yang mana tengah minta izin bagai tu moga sedar dari mimpi yang tak sudah. 


Bayar Tunggakan PTPTN Melalui KWSP Akaun 2



Ramai diantara peminjam PTPTN yang mempunyai tunggakan dan mula risau sebab takut nama kena blacklist, tak boleh dah nak holiday ke luar negara. Padahal everymonth bayar tapi tunggakan dulu-dulu punya cerita still tak settle lagi.

Ok meh sini sis ceritakan macam mana sis settlekan tunggakan PTPTN sis menggunakan KWSP Akaun 2. Make sure akaun 2 korang mesti ada duit yang mencukupi untuk settlekan tunggakan tersebut. Before nak buat pengeluaran KWSP Akaun 2 untuk selesaikan tunggakan tu, korang kena ada i-Akaun KWSP ye. Macam mana nak buat? Korang pergi mana-mana kiosk KWSP. Masukkan IC dan klik pengaktifan i-Akaun. Tempoh pengaktifan i-Akaun hanya 30 hari sahaja. 

Before cuti CNY lepas, sis pergi ke Pejabat PTPTN di Ayer 8, Presint 8, Putrajaya (Berhadapan dengan Teh Tarik, Tingkat 2) untuk membuat pengeluaran KWSP. Actually, korang boleh je buat permohonan pengeluaran KWSP melalui i-Akaun tu, tapi sis tak nak. Sebab sis rasa better sis jumpa dengan Pegawai PTPTN tersebut dan dengar satu-persatu penerangan daripada beliau. Masa tu Pegawai tersebut bagitahu berapa tunggakan yang sis kena bayar. Alhamdulillah dalam Akaun 2 KWSP sis terlebih cukup untuk bayar tunggakan tersebut. Pegawai tersebut bantu sis membuat permohonan pengeluaran KWSP Akaun 2 dalam masa yang sangat cepat.  Maklumlah,  sis rasa tak sampai 3 orang pun kat pejabat PTPTN masa tu. Dah settle bahagian pengeluaran tu, sis kena tunggu sms dari KWSP untuk thumbprint dalam tempoh 3 hari. Tapi masa tu tak sampai pun 3 hari KWSP dah sms minta datang untuk thumprint.


PERHATIAN : Masa nak thumbprint, sila bawa salinan IC, Original & salinan Sijil Diploma, Salinan Transkrip & Surat pengesahan permohonan pengeluaran (Yang ni sis dapat daripada pihak PTPTN) Macam gambar kat bawah ni..

Lepas thumbprint, korang kena rajin semak i-Akaun untuk memastikan proses pengeluaran tersebut diluluskan. Masa kat KWSP tu, Pegawai KWSP bagitau proses tersebut memakan masa selama 10 hari. Sis pergi thumbprint 01 Februari 2017, lulus pengeluaran KWSP pada 07 Februari 2017. Tak sampai pun 10 hari. Cuma anggaran pihak KWSP.


Bila dah lulus, bermaksud pihak KWSP dah buat pembayaran kepada pihak PTPTN. Korang boleh semak penyata baki korang DISINI

Selesai ! So sekarang sis dah boleh booking tiket ke luar negara dengan harapan duit jatuh dari langit. HAHAHA. Yang penting nama tak blacklist. Make sure lepas tu kena bayar cantik yer. Moga tak masuk dalam kategori blacklist lagi. HAHAHA

Ohhh ye, sis ada buat permohonan penstrukturan semula untuk ansuran bulanan sis. Dimana sis telah membuat permohonan pengurangan bayaran bulanan PTPTN sis. Tunggu dah settle sis akan tulis entry tersebut.

Pegawai PTPTN Ayer 8, Putrajaya , Cik Amiza (Saya bagi 5 bintang kat beliau. Sangat membantu)

Kalau korang rasa leceh la nak ke Pejabat PTPTN la ape, korang boleh buat pengeluaran melalui dalam i-Akaun tu je.Tak perlu jumpa pegawai PTPTN pun. Tapi kalau rasa ada benda nak bincang dengan pihak PTPTN atau sebarang pertanyaan yang lebih lanjut better rajinkan kaki anda datang ke Pejabat PTPTN yang berhampiran. 

Ok. Bai.




Jodoh, Bukan Aku Yang Tentukan



Sabtu yang indah boleh bangun lewat, kemas bilik & santai di rumah. Tapi kebelakangan ni emosi sis sangat tak stabil bila orang persoalkan jodoh sis. Macam nak cili-cili je mulut diorang. Sis faham umur sis pun sekarang dah 25/y dan umur macam tu ramai yang akan tanya sis bila lagi tambahan pulak sebaya sis ramai dah berkahwin , dah ada anak semua. Tapi tu lah, kalau sis cakap pun bukannya diorang faham.

Kalau yang sekali tanya tu sis ok lagi tau kalau yang tanya berkali-kali siap perli bagai ni memang kurang hajar tau. Ehhhh relex la. Sis baru 25 kot. Rezeki kita tak sama. Ada yang bertemu jodoh awal ada yang lambat. Semua tu kerja yang diatas sana. Engkau tinggal berdoa dan berusaha je. 

Tapi sis lagi kesian kepada mereka-mereka yang masih mengharap rezeki zuriat. Lagi lagi kalau ada yang bertanya tanpa menghiraukan perasaan orang lain. Sis nak tutup mulut mereka pun tak boleh. Tapi sis mampu lagi bersabar. Kadang-kadang tu sis rasa tercabar jugak bila mak kat kampung call bagitau yang umur bawah-bawah sis dah nak kawin lah bertunang lah, beranak lah. Tapi tu lah. Jodoh tu bukan aku yang tentukan.

Bernikah tu bukan sekadar elak maksiat, bukan hanya sebab cinta antara satu sama lain. Semua tu tak cukup. Banyak perkara yang perlu dipelajari. Pergi kursus kawin je tak cukup babe. Bila dah berumahtangga banyak hati yang perlu kita jaga. Banyak benda yang kita kena korbankan. So, persiapkanlah diri kita. Kita sebagai perempuan janganlah berharap sangat dengan duit suami, kalau boleh kumpul aset, buat simpanan untuk masa akan datang. Tak rugi pun. Kita tak tahu apa akan terjadi pada masa akan datang tapi berdoalah moga baik-baik saja. 

Kalau tak ada rezeki anak mungkin Allah bagi rezeki dalam bentuk lain. Sama jugak dengan rezeki kawin awal atau lambat. 

Tapi jauh disudut hati ini, sis berharap bertemu jodoh dengan yang baik-baik. Amin. 
 

Nurraysa Pearl Magic Lipstick - Everyone Can Beautiful


Hari ini sis bukan nak buat marketing ke apa, cuma sis nak bagitau yang sis sangat-sangat suka pakai Nurraysa Pearl Magic Lipstick ni. Even dah cuci pun bibir tetap nampak merah dan segar. 

Sebelum ni sis ada jugak try beli lipstick lain tapi satu pun tak ada yang sesuai dengan sis. Masuk tengahari tu bibir sis dan macam pucat dah. Hilang kaler lipstick yang sis pakai. Dipendekkan cerita, Puan Sofea (officemate) offer sis pakai lipstick beliau. Macam biasa sis tanpa segan terus calit kat bibir. Masa tu dalam hati tak confident pun dengan lipstick beliau. Jahat tak? Hahaha. Masa pakai tu ada rasa berangin sikit. Masa dah pakai tu sis makan je macam-macam, tapi sis perasan yang bibir sis makin merah. Balik kerja dah siap mandi apa semua dah siap makan bagai, nak tidur tu sis sempat lah belek-belek wajah sis kat cermin, masih lagi bibir sis merah padahal dah cuci dah. OMG! sis terus order dengan Puan Sofea.  RM24.00 only (Exc postage). Harga mampu beli, mampu pakai dan mampu cantik.



Kaler tu satu tu je tau. Jangan memandai kau nak order kaler biru lah purple lah. Sebab lipstick ni ikut jenis warna darah engkau ataupun ikut suhu badan kita. Kerlasss tak?



 Tak payah make-up pun takpe. Just pakai je lipstick so uols dah nampak gojes dah. Sis syorkan mana-mana yang tengah cari lipstick yang sesuai untuk bibir uols tu, trylah pakai Nurraysa Pearl Magic Lipstick. Lagipun lipstick ni ada collagen ye. 

Nah, sis bagi contact number yang jual produk Nurraysa 

Puan Sofea - +6019 348 4311


Ok, Baiiiiiiiiiiiiiiiiiii *sis baru je repeat order dengan Puan Sofea*



Hutang Tetap Hutang - PTPTN



Dengar je nama PTPTN, ramai yang terkedu seketika. Mana taknya hutang beriban tak bayar. Ada yang dah habis belajar, dah graduate terus hilang ingatan lupa nak bayar PTPTN.

Sis pun dulu masa ambil Diploma, PTPTN yang menaja sis sampailah sis tamat dengan jayanya. Sis faham ramai yang merungut sebab ada yang tak mampu bayar bulanan, tak mampu bayar ikut jadual dan sewaktunya. Tapi korang kena ingat, PTPTN sangat-sangat WAJIB dibayar. 

Ada yang mampu pakai Honda, beli Iphone, pergi travel sana sini tapi masih tak mampu jugak nak bayar PTPTN. Lepas tu mengamuk cakap kerajaan itu ini. Jap. Sis tak faham tau jenis manusia sebegitu. Apa kaitan? Engkau yang pakai duit PTPTN pegi belajar kan? Bukan orang lain? So tanggungjawab engkau lah nak bayar balik. 

Dan ada jugak lepas graduate sampai sekarang tak dapat kerja. Sis harap yang tak dapat kerja lagi tu bukanlah sebab faktor memilih kerja. Zaman sekarang kau tak boleh nak pilih pilih kerja. Itu tak boleh, ini tak boleh. Janji kerja tu halal dan mendatangkan hasil. Rajinkanlah diri tu google jawatan kosong . Nah sis bagi link untuk kau cari kerja. Mana tahu sangkut salah satu. Rezeki awak lah tu.

Jobstreet
eRecruitment
JobMalaysia
SPA
JobDB
StarJobs
JenJobs
Mudah.my
Indeed

Banyak lagi sebenarnya website yang menyiarkan jawatan kosong. Nanti uols pandai-pandailah yer google. 
Sabda Rasulullah SAW dalam sebuah hadisnya yang bermaksud:-
“Berhati-hatilah kamu dalam berhutang. Sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

Baru baru ni sis ada buat pengeluaran KWSP untuk bayar tunggakan PTPTN dan mohon buat penjadualan semula bayaran. Nanti sis akan tulis entry tersebut. Tunggu semuanya dah selesai ye.

Berhenti Mengeluh, Bersyukurlah


Berhenti mengeluh. Tajuk entry sis kali ni bukanlah niat untuk menyindir sesiapa. Tapi 100% ditujukan kepada diri sis sendiri. Sebabnya, sis memang manusia yang sentiasa mengeluh dengan apa yang berlaku pada diri sis. Sis mengaku. Tak hipokrit ye.

Kadang-kadang sis mengeluh bukan sebab sis tak boleh terima takdir yang Allah dah tentukan kat sis. Sis ok aje. Sangat!

Balik kerja semalam sis sempat berborak dengan kakak bertanyakan apa yang di borak beliau masa mak sis call tu. Sebab sis dengar macam sayu-sayu gitu.

Me       : Kak, semalam mak cakap ape? Cite ape?
Kakak : Oh, yang arwah tu la. Sebelum tu family dia ada minta derma untuk dia pergi berubat. 
Me       : Ohh....
Kakak : Kita ni bersyukurlah dengan kehidupan yang ada sekarang. Jangan mudah mengeluh. Kita tak tahu orang kat luar sana beribu berjuta masalah yang dihadapi daripada kita yang masih mampu untuk ketawa, untuk makan, untuk pergi bercuti. 

Sis betul-betul tersentap. Terkedu. Insaf seketika. 

Sis selalu mengeluh bila duit gaji tak cukup. Bayar itu ini. Habis macam tu je. Tapi sis tak fikir pun, yang sis ni bergaji bulanan. Ada orang tu cuma mengharapkan ada jualan, adalah duit. 

Sis bukan manusia yang sempurna. Sis lupa dalam rezeki sis tu ada rezeki orang lain. 

Turn Off Comment Di Instagram


Ramai diantara kita mempunyai akaun Instagram. Ada yang create akaun Instagram sebab nak menjual barang, ada yang share resepi memasak or for personal life.

Kadang-kadang tu kita tak boleh nak bagitahu satu dunia "SILA JANGAN KOMEN YANG BURUK-BURUK". Engkau gila ke ape? Tu hak diorang lah kan nak komen yang murni-murni ke ape.

Tapi Instagram ada provide untuk kita HIDE COMMENT. Maksudnya kau boleh post gambar je tanpa ada sebarang komen dari orang. So amanlah hidup engkau dari pengomen yang kurang hajar. HAHAHA.

Ok. Meh sini sis nak ajar cara turn off comment kat Instagram supaya hidup uols lebih tenang.

Dalam Instagram sis, sis akan hide comment untuk beberapa gambar je yang sis rasa WAJIB turn off comment. HAHAHA. Yang komen macam cela** ni boleh buat sis murung seketika. 

1. Log In akaun Instagram

2. Pilih Gambar yang kau rasa nak hide comment. (Incase dah ada beberapa komen dalam gambar tu, once dah turn off, automatik semua dah hide)

3. Dah pilih gambar. Nampak tak ada 3 titik (...) kat atas belah kanan. Klik kan. Dah klik akan keluar ada 4 pilihan seperti gambar dibawah.


4. Klik yang "Turn Off Commenting"

Selesai. Ok lah, sis nak balik dah. Kbaiiii.


Move On Lah. Kau Berhak Untuk Bahagia


25/01/2017 - Dua hari cuaca mendung seakan mengerti remuknya dihati ini. Hahaha. Sebut je pasal cinta bebudak tak habis sekolah lagi pun tahu. Entah faham ke tak maksud cinta tu. Setakat I LOVE YOU, YOU LOVE ME? I LOVE YOU TOO tu, sis tak hairanlah. Sebab sis pun pernah bercinta zaman sekolah dulu. So sis paham jiwa meronta budak-budak yang tengah baru nak mengenal pakwe/makwe ni. Hahaha. 

Nak move on ni bukannya senang bagi seseorang yang terlalu meletak harapan yang sangat tinggi kat pasangan beliau. Itu sangat-sangat tak digalakkan dalam perhubungan. 

Hari ini tak mahu cerita sedih-sedih. Nah! sis bagi tips nak move on bila engkau dikhianati, dilukai, dicurangi or whatever lah. Sebelum baca tips yang sis bagi ni, hadam sampai lumat ayat ni....

"Menangislah sepuas-puasnya saat hati kau dilukai. Menangislah! Luahkan semuanya. Dah puas menangis? Mohon otaknya masih berfikir dengan waras masa itu. Kau pandang orang di sekeliling kau, family, kawan-kawan, rakan sekerja dan sape-sape lah. Takkan baru putus cinta kau rasa dunia kau dah gelap, hancur , trauma. Eyuwwww, pls lah! Wake up! Mulakan hidup bagi. Macamlah takde orang lain dalam dunia ni. Dah dia tak nak, kau angkat kaki cari yang lain. Simple. Sayang tu memang sayang, tapi sampai bila? Kalau dia boleh bahagia sweet sweet dengan pasangan dia, kenapa kau tak boleh? Belajar untuk melepaskan sesuatu yang bukan milik kita walaupun sakit."

Kau nak hadam, hadam lah. Kau nak skip, itu terpulang kepada hak individu. Incase terjadi seperti terjun bangunan, toreh tangan, dan aksi-aksi yang merbahaya, sis tak bertanggungjawab. Ingat ! Kita ada Allah.

Tips move on 

1. Mohon jangan stalker media sosial beliau

- Dah break-up tu, jangan sesekali kau buat Facebook fake add beliau semata-mata nak tengok kehidupan beliau selepas berpisah secara aman ke secara tsunami ke ape. Kalau masih friend kat Facebook, Twitter or Instagram. Sila remove ! Tak payah simpan dah. Ade jenis orang dia tak remove acah-acah nak tengok sape remove sape. Buang masa! Better kau remove dia dulu sebelum dia remove engkau. Itu akan buat kau merana nanti. 

2. Buang apa-apa barang pemberian

- Sis nak suruh uols lupakan kenangan pun, itu tidak mungkin berlaku kan. Kenangan tetap kenangan. Tapi sebaik-baiknya, kau buang segala pemberian beliau seperti patung ke, bunga yang dah layu ke ape, pen ke and so on. Sebab, kalau kau masih simpan , automatik benda tu akan buat kau rindu, ingatkan kat dia. Nanti kau jugak yang sakit. Yang simpan gambar dalam phone cepat-cepat delete. Lagi lama kau simpan, jiwa kau meronta nak tengok last-last jadi rindu, terkenang la hape. Tak pepasal jiwa kacau lepas tu. 

3. Luangkan masa bersama BFF

- Dulu masa ada couple, kau lupa BFF kau. Ha tu lah, Allah tarik nikmat bercinta kau. Hahaha. BFF ni sangat penting untuk kau meluah semua apa yang kau rasa. BFF adalah pendengar setia. Sis kalau tengah down, sis cari BFF sis. Kalau boleh pergilah tengok wayang ke apa, spend time dengan BFF. Jangan asyik fikir nak bercinta je !


4. Cari yang baru

- Perkara ni sis tahu ramai susah nak buat. Kadang tu ada yang ambik masa berbulan-bulan, bertahun-tahun untuk move on. Padahal beliau dah bahagia dengan yang lain. Kau? Still menangis kat dalam bilik mengenang nasib. Buang masa ! Cari yang baru maksud sis kawan perempuan/lelaki yang baru. Just berkawan. Bukan terus nak bercinta nak kawin la hape. Engkau berhak untuk bahagia, semua orang pun berhak untuk bahagia. Jangan seksakan diri kerana seseorang. 

5. Elakkan bercakap tentang si dia

- Tak payah dah sebut itu ini mengenai beliau. Tak berbaloi. Kalau boleh elakkan bercakap mengenai beliau sebab tu semua akan buat kau ingat kembali kisah-kisah korang. Inform siap-siap dalam group jamu mak dara kau tu, rules dalam group whatsap jangan bercerita mengenai Ex. Hahaha. Dalam group whatsap sis, kalau kawan-kawan sebut nama Ex sis dalam whatsap, sis ok je. Dah tak rasa apa pun. Secebis sayang pun takde dah. Tu tandanya sis dah berjaya move on. Sampah yang dah di buang jangan kutip balik. Ingat tu. 

So, itulah tips yang sis nak bagi. Apapun, dekatkan diri dengan Allah. Berdoalah selalu moga dipertemukan dengan jodoh yang baik. Amin. 

Manusia tak ada yang sempurna. Ingat.




Trip To Langkawi (06.01.2017 - 09.01.2017)


Seminggu berlalu baru ada masa nak buat entry masa di Langkawi. 
Balik dari Sabah je group mak lampir sekalian bising nak pergi bercuti lagi. Sibuk mak lampir sekalian suruh I check ticket flight mana yang murah. Actually aku dah pernah sampai ke Langkawi. Tapi 2014 punya cerita la. Masa tu dengan family tersayang.
Kebetulan masa tu aku memang simpan details mak lampir sekalian so terus booking flight pada bulan 8/2016. Dua minggu lepas balik dari Sabah. Gila!. Tapi geng mak lampir sekalian extra caj la sebab kena transit ke KLIA/KLIA2. Almaklumlah, from Kuching no direct to Langkawi. Sedih kan? Hahaha. Dipendekkan cerita, si hantu Ella Ling buat perangai cakap tak dapat cuti la padahal dia p Langkawi dulu 2 bulan sebelum kitorang.
So kami pergi ber-6. Aku, Hellen, Missy, Nad, Zai & Emah. Masa tu flight kami semua tak sama. Aku, Zai, Nad & Missy kitorang satu flight naik AirAsia. Si Hellen naik Malindo kalau tak silap. Si Emah pulak naik Mas. Sampai je kat Airport Langkawi, cari si Emah. Kalau ikut flight dia dulu sampai sebab flight dia paling awal. Aku malas nak cerita panjang. Yang si Emah ni boleh lambat check-in tak boleh masuk dah masa kat KLIA. Nak tak nak dia kena beli ticket flight baru jam 04:00ptg - RM2**
Stop cerita pasal Emah. Hahaha. Sampai je kat Langkawi, kami p ambil kereta sewa Avanza untuk 4h3m - RM300. Sangat-sangat murah uols. Then  kitorang pun ke Padang Matsirat sebab nak check in homestay. Cantikkan homestay weols. Tepi jalan je.
Adaa Villa Sanggar Idaman. Kemain name. Tapi area situ kiri kanan memang homestay je banyak.

Dah check-in semua perut pun dah lapar so weols decide makan kat Restoran Seashell Laman Padi. 14minit je dari homestay. Use ur waze plesss. Hahaha.

1talam tu berharga RM70 untuk 5 orang. Makanan pun sedap. Time ni Emah takde. Dia masih atas flight. Hahaha.


Lepas makan, pick-up si Emah dan terus ke Dataran Lang. Kat situ ambik la gambar dengan helang tu puas-puas. Dah penat bergambar kami pun terus ke Pantai Cenang tengok orang main Parasailing. RM180 person. Weols tak naik pun. Just cuci mata je.






 Untuk tiket Cable Car kami book kat Airport Langkawi kat kaunter Digi. Murah sikit daripada beli kat Oriental Village tu. RM29 person. Tiket tu korang boleh guna bila-bila masa. Dan tak perlu queue pun masa kat Oriental Village
Pagi tu memang dah plan nak breakfast kat Nasi Dagang Pak Malau yang tepi sawah padi tu, tapi tutup 7 hari cuti kecemasan. Before korang nak pergi tu make sure call dulu ya. Masa tu sis tak terfikir pun nak call ke apa. Nah, ini nombor owner tu +6012 271 1977. Call dulu before nak pergi tanya buka ke tak. Kalau tak silap kedai ni tutup jam 2.00 petang

Kami pun breakfast kat Kak Yan Nasi Campur. Sangat-sangat murah dan sedap. Sepanjang kami dilangkawi kami memang breakfast kat situ je. Lagipun tak sampai 10minit dari homestay.


Perjalanan kami diteruskan ke Oriental Village. Sampai je kitorang terus pergi kaunter khas. Orang kaunter tu akan bagi tag dan letak kat pergelangan tangan. Sebab ada  tempat yang korang masuk kena scan tag tu dan juga menandakan yang korang dah beli tiket. Takda tag tak boleh masuk yer. 





Malam tu kami makan kat Restoran Haji Ramli. Murah & sedap. 



Untuk Mangrove Tour & Island Hopping kitorang dah booking awal sebelum sampai ke Langkawi. Lagi bagus booking awal. Sis booking dengan Encik Aliff  017 4304800.
Yang Mangrove Tour ni ada pakej beberapa jam. Sis ambik yang 3 jam sahaja RM250. Bot yang kami naik tak share dengan orang lain. Memang untuk kami 6 orang je dalam tu. Selesa dan nak jerit-jerit pun takda hal la. HAHAHA. 

Aktiviti Mangrove Tour seperti Bat Cave, Fish Farm, Eagle Feeding, Mangrove Sightseeing, Crocodile Cave, Open Sea (Andaman Sea)
Kilim Geoforest Park & Swimming at The Island Beach
Boleh tengok sini yer KLIK SINI
Mangrove Tour kami decide nak buat pagi dan sebelah petang untuk Island Hopping RM180. RM30 person (Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa Besar & Pulau Beras Basah.)

Tasik Dayang Bunting tu engkau jangan fikir turun dari bot terus terjun dalam tasik tu. Tak. Uols kena bayar nak masuk tasik tu. Ada kaunter kat situ. Tak silap RM2 or RM3 person. Tak ingat dah. Dah buat bayaran nak mendaki pulak nak turun ke Tasik bawah sana. Sis tak larat dah masa tu sebab kepala masih pening masa naik bot tadi. Sampai je kat Tasik tu sis takda rasa nak menyelam ke apa. Sebab diorang cakap Tasik tu sangat-sangat dalam. Kita tak tahu ada apa kat bawah sana. Tapi terpulang kepada uols nak mandi ke tak. Life jacket kitorang sewa je dengan abang yang bawak boat tu. RM5 person.

Pulau Singa Besar tu tak singgah cuma tengok-tengok je. Pulau Beras Basah pulak kami singgah dan mandi. Tapi sis nasihatkan jangan bawak makanan sebab kat situ banyak monyet. Pantang nampak kita bawak plastik. Kitorang simpan dalam bot je.Tak sure la kalau belah-belah hujung sana tu takde monyet ke apa.




Waktu malam pulak kami shopping kat Jeti & HIG Kompleks. Memang rambang mata weols. Kawan sis sampai beli cadar lagi. Kerlasss. 

So, this is our short trip & enjoy your read.
 Nak gambar lagi? P follow Instagram - nonoyaziey