TABUNG KAWIN SAYA - PLS KLIK

Pages

Hutang Tetap Hutang - PTPTNDengar je nama PTPTN, ramai yang terkedu seketika. Mana taknya hutang beriban tak bayar. Ada yang dah habis belajar, dah graduate terus hilang ingatan lupa nak bayar PTPTN.

Sis pun dulu masa ambil Diploma, PTPTN yang menaja sis sampailah sis tamat dengan jayanya. Sis faham ramai yang merungut sebab ada yang tak mampu bayar bulanan, tak mampu bayar ikut jadual dan sewaktunya. Tapi korang kena ingat, PTPTN sangat-sangat WAJIB dibayar. 

Ada yang mampu pakai Honda, beli Iphone, pergi travel sana sini tapi masih tak mampu jugak nak bayar PTPTN. Lepas tu mengamuk cakap kerajaan itu ini. Jap. Sis tak faham tau jenis manusia sebegitu. Apa kaitan? Engkau yang pakai duit PTPTN pegi belajar kan? Bukan orang lain? So tanggungjawab engkau lah nak bayar balik. 

Dan ada jugak lepas graduate sampai sekarang tak dapat kerja. Sis harap yang tak dapat kerja lagi tu bukanlah sebab faktor memilih kerja. Zaman sekarang kau tak boleh nak pilih pilih kerja. Itu tak boleh, ini tak boleh. Janji kerja tu halal dan mendatangkan hasil. Rajinkanlah diri tu google jawatan kosong . Nah sis bagi link untuk kau cari kerja. Mana tahu sangkut salah satu. Rezeki awak lah tu.

Jobstreet
eRecruitment
JobMalaysia
SPA
JobDB
StarJobs
JenJobs
Mudah.my
Indeed

Banyak lagi sebenarnya website yang menyiarkan jawatan kosong. Nanti uols pandai-pandailah yer google. 
Sabda Rasulullah SAW dalam sebuah hadisnya yang bermaksud:-
“Berhati-hatilah kamu dalam berhutang. Sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

Baru baru ni sis ada buat pengeluaran KWSP untuk bayar tunggakan PTPTN dan mohon buat penjadualan semula bayaran. Nanti sis akan tulis entry tersebut. Tunggu semuanya dah selesai ye.

No comments:

Post a Comment