TABUNG KAWIN SAYA - PLS KLIK

Pages

Hutang Tetap Hutang - PTPTN



Dengar je nama PTPTN, ramai yang terkedu seketika. Mana taknya hutang beriban tak bayar. Ada yang dah habis belajar, dah graduate terus hilang ingatan lupa nak bayar PTPTN.

Sis pun dulu masa ambil Diploma, PTPTN yang menaja sis sampailah sis tamat dengan jayanya. Sis faham ramai yang merungut sebab ada yang tak mampu bayar bulanan, tak mampu bayar ikut jadual dan sewaktunya. Tapi korang kena ingat, PTPTN sangat-sangat WAJIB dibayar. 

Ada yang mampu pakai Honda, beli Iphone, pergi travel sana sini tapi masih tak mampu jugak nak bayar PTPTN. Lepas tu mengamuk cakap kerajaan itu ini. Jap. Sis tak faham tau jenis manusia sebegitu. Apa kaitan? Engkau yang pakai duit PTPTN pegi belajar kan? Bukan orang lain? So tanggungjawab engkau lah nak bayar balik. 

Dan ada jugak lepas graduate sampai sekarang tak dapat kerja. Sis harap yang tak dapat kerja lagi tu bukanlah sebab faktor memilih kerja. Zaman sekarang kau tak boleh nak pilih pilih kerja. Itu tak boleh, ini tak boleh. Janji kerja tu halal dan mendatangkan hasil. Rajinkanlah diri tu google jawatan kosong . Nah sis bagi link untuk kau cari kerja. Mana tahu sangkut salah satu. Rezeki awak lah tu.

Jobstreet
eRecruitment
JobMalaysia
SPA
JobDB
StarJobs
JenJobs
Mudah.my
Indeed

Banyak lagi sebenarnya website yang menyiarkan jawatan kosong. Nanti uols pandai-pandailah yer google. 
Sabda Rasulullah SAW dalam sebuah hadisnya yang bermaksud:-
“Berhati-hatilah kamu dalam berhutang. Sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”

Baru baru ni sis ada buat pengeluaran KWSP untuk bayar tunggakan PTPTN dan mohon buat penjadualan semula bayaran. Nanti sis akan tulis entry tersebut. Tunggu semuanya dah selesai ye.

Berhenti Mengeluh, Bersyukurlah


Berhenti mengeluh. Tajuk entry sis kali ni bukanlah niat untuk menyindir sesiapa. Tapi 100% ditujukan kepada diri sis sendiri. Sebabnya, sis memang manusia yang sentiasa mengeluh dengan apa yang berlaku pada diri sis. Sis mengaku. Tak hipokrit ye.

Kadang-kadang sis mengeluh bukan sebab sis tak boleh terima takdir yang Allah dah tentukan kat sis. Sis ok aje. Sangat!

Balik kerja semalam sis sempat berborak dengan kakak bertanyakan apa yang di borak beliau masa mak sis call tu. Sebab sis dengar macam sayu-sayu gitu.

Me       : Kak, semalam mak cakap ape? Cite ape?
Kakak : Oh, yang arwah tu la. Sebelum tu family dia ada minta derma untuk dia pergi berubat. 
Me       : Ohh....
Kakak : Kita ni bersyukurlah dengan kehidupan yang ada sekarang. Jangan mudah mengeluh. Kita tak tahu orang kat luar sana beribu berjuta masalah yang dihadapi daripada kita yang masih mampu untuk ketawa, untuk makan, untuk pergi bercuti. 

Sis betul-betul tersentap. Terkedu. Insaf seketika. 

Sis selalu mengeluh bila duit gaji tak cukup. Bayar itu ini. Habis macam tu je. Tapi sis tak fikir pun, yang sis ni bergaji bulanan. Ada orang tu cuma mengharapkan ada jualan, adalah duit. 

Sis bukan manusia yang sempurna. Sis lupa dalam rezeki sis tu ada rezeki orang lain. 

Turn Off Comment Di Instagram


Ramai diantara kita mempunyai akaun Instagram. Ada yang create akaun Instagram sebab nak menjual barang, ada yang share resepi memasak or for personal life.

Kadang-kadang tu kita tak boleh nak bagitahu satu dunia "SILA JANGAN KOMEN YANG BURUK-BURUK". Engkau gila ke ape? Tu hak diorang lah kan nak komen yang murni-murni ke ape.

Tapi Instagram ada provide untuk kita HIDE COMMENT. Maksudnya kau boleh post gambar je tanpa ada sebarang komen dari orang. So amanlah hidup engkau dari pengomen yang kurang hajar. HAHAHA.

Ok. Meh sini sis nak ajar cara turn off comment kat Instagram supaya hidup uols lebih tenang.

Dalam Instagram sis, sis akan hide comment untuk beberapa gambar je yang sis rasa WAJIB turn off comment. HAHAHA. Yang komen macam cela** ni boleh buat sis murung seketika. 

1. Log In akaun Instagram

2. Pilih Gambar yang kau rasa nak hide comment. (Incase dah ada beberapa komen dalam gambar tu, once dah turn off, automatik semua dah hide)

3. Dah pilih gambar. Nampak tak ada 3 titik (...) kat atas belah kanan. Klik kan. Dah klik akan keluar ada 4 pilihan seperti gambar dibawah.


4. Klik yang "Turn Off Commenting"

Selesai. Ok lah, sis nak balik dah. Kbaiiii.


Move On Lah. Kau Berhak Untuk Bahagia


25/01/2017 - Dua hari cuaca mendung seakan mengerti remuknya dihati ini. Hahaha. Sebut je pasal cinta bebudak tak habis sekolah lagi pun tahu. Entah faham ke tak maksud cinta tu. Setakat I LOVE YOU, YOU LOVE ME? I LOVE YOU TOO tu, sis tak hairanlah. Sebab sis pun pernah bercinta zaman sekolah dulu. So sis paham jiwa meronta budak-budak yang tengah baru nak mengenal pakwe/makwe ni. Hahaha. 

Nak move on ni bukannya senang bagi seseorang yang terlalu meletak harapan yang sangat tinggi kat pasangan beliau. Itu sangat-sangat tak digalakkan dalam perhubungan. 

Hari ini tak mahu cerita sedih-sedih. Nah! sis bagi tips nak move on bila engkau dikhianati, dilukai, dicurangi or whatever lah. Sebelum baca tips yang sis bagi ni, hadam sampai lumat ayat ni....

"Menangislah sepuas-puasnya saat hati kau dilukai. Menangislah! Luahkan semuanya. Dah puas menangis? Mohon otaknya masih berfikir dengan waras masa itu. Kau pandang orang di sekeliling kau, family, kawan-kawan, rakan sekerja dan sape-sape lah. Takkan baru putus cinta kau rasa dunia kau dah gelap, hancur , trauma. Eyuwwww, pls lah! Wake up! Mulakan hidup bagi. Macamlah takde orang lain dalam dunia ni. Dah dia tak nak, kau angkat kaki cari yang lain. Simple. Sayang tu memang sayang, tapi sampai bila? Kalau dia boleh bahagia sweet sweet dengan pasangan dia, kenapa kau tak boleh? Belajar untuk melepaskan sesuatu yang bukan milik kita walaupun sakit."

Kau nak hadam, hadam lah. Kau nak skip, itu terpulang kepada hak individu. Incase terjadi seperti terjun bangunan, toreh tangan, dan aksi-aksi yang merbahaya, sis tak bertanggungjawab. Ingat ! Kita ada Allah.

Tips move on 

1. Mohon jangan stalker media sosial beliau

- Dah break-up tu, jangan sesekali kau buat Facebook fake add beliau semata-mata nak tengok kehidupan beliau selepas berpisah secara aman ke secara tsunami ke ape. Kalau masih friend kat Facebook, Twitter or Instagram. Sila remove ! Tak payah simpan dah. Ade jenis orang dia tak remove acah-acah nak tengok sape remove sape. Buang masa! Better kau remove dia dulu sebelum dia remove engkau. Itu akan buat kau merana nanti. 

2. Buang apa-apa barang pemberian

- Sis nak suruh uols lupakan kenangan pun, itu tidak mungkin berlaku kan. Kenangan tetap kenangan. Tapi sebaik-baiknya, kau buang segala pemberian beliau seperti patung ke, bunga yang dah layu ke ape, pen ke and so on. Sebab, kalau kau masih simpan , automatik benda tu akan buat kau rindu, ingatkan kat dia. Nanti kau jugak yang sakit. Yang simpan gambar dalam phone cepat-cepat delete. Lagi lama kau simpan, jiwa kau meronta nak tengok last-last jadi rindu, terkenang la hape. Tak pepasal jiwa kacau lepas tu. 

3. Luangkan masa bersama BFF

- Dulu masa ada couple, kau lupa BFF kau. Ha tu lah, Allah tarik nikmat bercinta kau. Hahaha. BFF ni sangat penting untuk kau meluah semua apa yang kau rasa. BFF adalah pendengar setia. Sis kalau tengah down, sis cari BFF sis. Kalau boleh pergilah tengok wayang ke apa, spend time dengan BFF. Jangan asyik fikir nak bercinta je !


4. Cari yang baru

- Perkara ni sis tahu ramai susah nak buat. Kadang tu ada yang ambik masa berbulan-bulan, bertahun-tahun untuk move on. Padahal beliau dah bahagia dengan yang lain. Kau? Still menangis kat dalam bilik mengenang nasib. Buang masa ! Cari yang baru maksud sis kawan perempuan/lelaki yang baru. Just berkawan. Bukan terus nak bercinta nak kawin la hape. Engkau berhak untuk bahagia, semua orang pun berhak untuk bahagia. Jangan seksakan diri kerana seseorang. 

5. Elakkan bercakap tentang si dia

- Tak payah dah sebut itu ini mengenai beliau. Tak berbaloi. Kalau boleh elakkan bercakap mengenai beliau sebab tu semua akan buat kau ingat kembali kisah-kisah korang. Inform siap-siap dalam group jamu mak dara kau tu, rules dalam group whatsap jangan bercerita mengenai Ex. Hahaha. Dalam group whatsap sis, kalau kawan-kawan sebut nama Ex sis dalam whatsap, sis ok je. Dah tak rasa apa pun. Secebis sayang pun takde dah. Tu tandanya sis dah berjaya move on. Sampah yang dah di buang jangan kutip balik. Ingat tu. 

So, itulah tips yang sis nak bagi. Apapun, dekatkan diri dengan Allah. Berdoalah selalu moga dipertemukan dengan jodoh yang baik. Amin. 

Manusia tak ada yang sempurna. Ingat.




Trip To Langkawi (06.01.2017 - 09.01.2017)


Seminggu berlalu baru ada masa nak buat entry masa di Langkawi. 
Balik dari Sabah je group mak lampir sekalian bising nak pergi bercuti lagi. Sibuk mak lampir sekalian suruh I check ticket flight mana yang murah. Actually aku dah pernah sampai ke Langkawi. Tapi 2014 punya cerita la. Masa tu dengan family tersayang.
Kebetulan masa tu aku memang simpan details mak lampir sekalian so terus booking flight pada bulan 8/2016. Dua minggu lepas balik dari Sabah. Gila!. Tapi geng mak lampir sekalian extra caj la sebab kena transit ke KLIA/KLIA2. Almaklumlah, from Kuching no direct to Langkawi. Sedih kan? Hahaha. Dipendekkan cerita, si hantu Ella Ling buat perangai cakap tak dapat cuti la padahal dia p Langkawi dulu 2 bulan sebelum kitorang.
So kami pergi ber-6. Aku, Hellen, Missy, Nad, Zai & Emah. Masa tu flight kami semua tak sama. Aku, Zai, Nad & Missy kitorang satu flight naik AirAsia. Si Hellen naik Malindo kalau tak silap. Si Emah pulak naik Mas. Sampai je kat Airport Langkawi, cari si Emah. Kalau ikut flight dia dulu sampai sebab flight dia paling awal. Aku malas nak cerita panjang. Yang si Emah ni boleh lambat check-in tak boleh masuk dah masa kat KLIA. Nak tak nak dia kena beli ticket flight baru jam 04:00ptg - RM2**
Stop cerita pasal Emah. Hahaha. Sampai je kat Langkawi, kami p ambil kereta sewa Avanza untuk 4h3m - RM300. Sangat-sangat murah uols. Then  kitorang pun ke Padang Matsirat sebab nak check in homestay. Cantikkan homestay weols. Tepi jalan je.
Adaa Villa Sanggar Idaman. Kemain name. Tapi area situ kiri kanan memang homestay je banyak.

Dah check-in semua perut pun dah lapar so weols decide makan kat Restoran Seashell Laman Padi. 14minit je dari homestay. Use ur waze plesss. Hahaha.

1talam tu berharga RM70 untuk 5 orang. Makanan pun sedap. Time ni Emah takde. Dia masih atas flight. Hahaha.


Lepas makan, pick-up si Emah dan terus ke Dataran Lang. Kat situ ambik la gambar dengan helang tu puas-puas. Dah penat bergambar kami pun terus ke Pantai Cenang tengok orang main Parasailing. RM180 person. Weols tak naik pun. Just cuci mata je.






 Untuk tiket Cable Car kami book kat Airport Langkawi kat kaunter Digi. Murah sikit daripada beli kat Oriental Village tu. RM29 person. Tiket tu korang boleh guna bila-bila masa. Dan tak perlu queue pun masa kat Oriental Village
Pagi tu memang dah plan nak breakfast kat Nasi Dagang Pak Malau yang tepi sawah padi tu, tapi tutup 7 hari cuti kecemasan. Before korang nak pergi tu make sure call dulu ya. Masa tu sis tak terfikir pun nak call ke apa. Nah, ini nombor owner tu +6012 271 1977. Call dulu before nak pergi tanya buka ke tak. Kalau tak silap kedai ni tutup jam 2.00 petang

Kami pun breakfast kat Kak Yan Nasi Campur. Sangat-sangat murah dan sedap. Sepanjang kami dilangkawi kami memang breakfast kat situ je. Lagipun tak sampai 10minit dari homestay.


Perjalanan kami diteruskan ke Oriental Village. Sampai je kitorang terus pergi kaunter khas. Orang kaunter tu akan bagi tag dan letak kat pergelangan tangan. Sebab ada  tempat yang korang masuk kena scan tag tu dan juga menandakan yang korang dah beli tiket. Takda tag tak boleh masuk yer. 





Malam tu kami makan kat Restoran Haji Ramli. Murah & sedap. 



Untuk Mangrove Tour & Island Hopping kitorang dah booking awal sebelum sampai ke Langkawi. Lagi bagus booking awal. Sis booking dengan Encik Aliff  017 4304800.
Yang Mangrove Tour ni ada pakej beberapa jam. Sis ambik yang 3 jam sahaja RM250. Bot yang kami naik tak share dengan orang lain. Memang untuk kami 6 orang je dalam tu. Selesa dan nak jerit-jerit pun takda hal la. HAHAHA. 

Aktiviti Mangrove Tour seperti Bat Cave, Fish Farm, Eagle Feeding, Mangrove Sightseeing, Crocodile Cave, Open Sea (Andaman Sea)
Kilim Geoforest Park & Swimming at The Island Beach
Boleh tengok sini yer KLIK SINI
Mangrove Tour kami decide nak buat pagi dan sebelah petang untuk Island Hopping RM180. RM30 person (Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa Besar & Pulau Beras Basah.)

Tasik Dayang Bunting tu engkau jangan fikir turun dari bot terus terjun dalam tasik tu. Tak. Uols kena bayar nak masuk tasik tu. Ada kaunter kat situ. Tak silap RM2 or RM3 person. Tak ingat dah. Dah buat bayaran nak mendaki pulak nak turun ke Tasik bawah sana. Sis tak larat dah masa tu sebab kepala masih pening masa naik bot tadi. Sampai je kat Tasik tu sis takda rasa nak menyelam ke apa. Sebab diorang cakap Tasik tu sangat-sangat dalam. Kita tak tahu ada apa kat bawah sana. Tapi terpulang kepada uols nak mandi ke tak. Life jacket kitorang sewa je dengan abang yang bawak boat tu. RM5 person.

Pulau Singa Besar tu tak singgah cuma tengok-tengok je. Pulau Beras Basah pulak kami singgah dan mandi. Tapi sis nasihatkan jangan bawak makanan sebab kat situ banyak monyet. Pantang nampak kita bawak plastik. Kitorang simpan dalam bot je.Tak sure la kalau belah-belah hujung sana tu takde monyet ke apa.




Waktu malam pulak kami shopping kat Jeti & HIG Kompleks. Memang rambang mata weols. Kawan sis sampai beli cadar lagi. Kerlasss. 

So, this is our short trip & enjoy your read.
 Nak gambar lagi? P follow Instagram - nonoyaziey

Trip Sumandak Sarawak ke Kota Kinabalu, Sabah.


Actually dah lama plan nak p holiday sesama, tapi masing-masing ada komitmen kan. So we decide pergi dalam bulan 8/2016 lepas raya. Booking tiket bulan 3/2016 , so ada la beberapa bulan lagi untuk kumpul duit. Sebab kami punya bajet seorang RM300 x 4 orang = RM1,200.00. ( bajet tu termasuk sewa kereta, makan, hotel, minyak kereta dan aktiviti)

Trip 4hari 3malam (6/8/16 - 9/8/16). Tiket flight pandai-pandai la yer cari yang murah. 

*Sewa kereta Saga Auto - RM360. (Boleh contact dengan Encik Helmi +60 13 898 4856 (cakap dapat no hp ni dari saya confirm dapat murah). Hahaha. Rezeki kami dapat kereta baru, condition tip top! Thank you Encik Helmi.

*Sewa bajet hotel yang sangat2 bajet. Sebab untuk tido je pun, kalau kau nak membuta seharian better jangan pergi holiday. RM270 untuk 3 malam. Hotel Iskandar kat kampung air, berhadapan dengan pasar malam. Area deretan kedai dan restoran. Area situ memang banyak hotel. Murah pun murah. Tak tahu cam mana nak booking? P booking kat booking.my. Tak perlu deposit pun uols.

* 6/8 - Jam 9pm kami p makan kat Tanjung Lipat. Acah-acah makan tepi laut, dengar ombak gitu. Kat situ ada tempat orang karaoke. Kalau rasa nak belanja suara yang merdu p la nyanyi. Kami nak menyanyi jugak malam tu tapi spoil ramai sangat tunggu turn. Dah makan terus balik hotel sebab esok nak start meletihkan diri.

* 7/8 - 5am kami semua dah bangun. Siap ape semua jam 7:30am jugak kami keluar dari hotel then terus bekfes kat Fook Yuen. Situ ade Dim Sum yang sedap. Jam 8:15am kami mulakan perjalanan ke Kundasang. Jalan ke Kundasang memang mencabar giler. So silalah berhati-hati. Sepanjang jalan tu korang boleh nampak gunung kinabalu, cantikkkkkkk. So korang bolehlah nyanyi lagu "Tinggi-tinggi gunung kinabalu, tinggi lagi sayang sama kamu". Hahaha. Akhirnya kami sampai di Kundasang. Perghhhh. Cantik gileee. Sejuk. Apa lagi? Moh la kita selfie sampai lebam. View yang sangat cantik. Boleh nampak perkampungan orang situ. Then, kami masuk ke Desa Dairy Farm yang ala-ala oversea gituuu. Sorang RM5.00 kena bayar. Dalam tu ada jual ice cream, sosej, and macam-macam. Yang penting! Ada lembuuuu. Haha. Memang sejuk. Berangin je atas tu. Kami p masuk kandang lembu konon nak bagi lembu tu makan la tapi semua penakutt. Yang selebihnya kami habiskan masa ambik gambar buat kenangan. Kalau boleh kami takmau turun lagi sebab situ memg best. Tapi apakan daya banyak lagi tempat mo pegi bah. Jam 12pm kami turun singgah ke Kundasang War Memorial Park. Sorang RM2. Dalam tu ada taman yang cantik so bergambarlah puas-puas. Jam 1pm kami turun nak singgah ke Stawberry farm tapi sedih tak beroperasi lagi sebab buah stawberry takde. Spoil! Kami pun teruskan perjalanan ke Rumah Terbalik. Masuk kena bayar RM10.60 seorang. Yang guide kami dalam tu ada satu orang staff perempuan. Cantik! Ikutkan dia nak la bagi penerangan pasal Rumah Terbalik tu tapi terbalik pula kami yang over cerita pasal negeri Sarawak. Suka beliau mendengar. Buang masa je. Hahaha. Yang ni saya taknak cerita apa yang ada dalam rumah terbalik tu. Say NO! Jangan pm saya. Korang kena pergi tengok dengan mata sendiri. Baru syok! Privateeee nok! Kat situ ada jual souvenier. Masa kami pergi tu ada 50% sale. So habiskan lah duit korang tu. Jam 3pm kami pun balik dan singgah ke 1 Borneo. Mall dia besar bak hangggg. Saje menyinggah kot jumpa jodoh dalam tu. Jam 6:00pm kami pun balik la ke hotel. Jam 8pm kami p la makan kat tanjung lipat tu balik sebab ada sotong goreng tepung yang sedap. Actually boleh je nak p makan tempat lain tapi kami pergi bercuti pun bukan nak melantak so tak payah nak gigih sangat cari makanan sedap ke ape. Janji perut tu di isi. 9:30pm kami p la lepak kat Tanjung Aru, p la beli jagung & kacang untuk kunyah-kunyah sambil dengar ombak. 10pm balik hotel sebab semua muka dah letih gilerrr.


* 8/8 - Jam 8:30am Kami bekfes kat Mcd sebab malas nak p jauh-jauh sebab nak pergi Jesselton Point tu area hotel kami je. Sebelum nak p Pulau tu kalau korang takde ambik pakej makan ke ape, better beli siap-siap makanan kat KK tu sebab kat sana mahal babe! Air mineral besar tu pun RM8 hengget. Terus jatuh miskin mak! Selesai beli tiket , sewa life jaket and snorkeling jam 10am kami bergerak naik bot ke Manukan Island. (plan kami memang nak pergi 1 pulau je. Depends korang punya plan nak 2 or 3 pulau). Life jaket and snorkeling kami memang sewa 1 je sebab kami takde la nak mandi sangat. So sape nak teroka benda dalam laut tu boleh la pakai. Memang cantik Manukan Island. Dah sampai jeti tu, nak p kat area pantai tu kena bayar sorang RM3. Yg penting jangan pergi belah yang sunyi tu. Kang terpampang depan news muka korang yang hilang. So enjoylah ambik gambar puas-puas. Jam 3pm kami tunggu bot kat jeti sebab nak balik dah pun. Letihhhh. Malam tu kami makan mewah sikit sebab abang angkat belanja seafood kat area Pasar Pilipine tu. Sedap! Thank you Abang Ilyas. Dah kenyang dia p bawak kami tengok view kat Bukit Kokol & Signal Hill. Serius cantik! Sejuk je kawasan tu. Tapi jalannye tu nauzubillah. Berpusing pusing. Pening bah kepala ku! 

* 9/8 - Jam 9pm kami check-out and terus ke Pasar Pilipine. So start la sesi tawarr menawar. Yang penting pandai bodek dapat la harga murah. Kalau yang banyak barang tu nak bungkus dalam kotak ke apa, cakap kat penjual tu nak kotak. Actually diorang caj RM3. Tapi sebab kami perempuan dia bagi free. Hahaha. Jam 12pm kami p hantar kereta sewa kat airport. Kasi bersih itu kereta then pulangkan kunci. Jam 3.30pm flight balik ke tempat masing-masing. Harap ketemu lagi kita! 

*Desa Dairy Farm - RM5.00 per person
*Kundasang War Memorial Park - RM2.00 per person
*Rumah Terbalik - RM10.60 per person
* Pulau Manukan - RM28 per person. 

Banyak tempat yang kami skip sebab kekangan masa. Next trip boleh la ambik cuti seminggu pergi belah Tawau, semporna. Even sekejap je pun tapi best. Terbaik! Nak balik tu rasa nak nangis guling-guling sebab taknak balik. Hahah. So, inilah itinerary kami ke Sabah even tak banyak mana pun. Yang penting ! Kita enjoy! Banyak tragedi yang melucukan tapi biarlah menjadi kenangan buat kami semua. 
🌹